Het twitter vogeltje fluit niet meer voor Trump

Met de blokkering van het twitter account van de Amerikaanse president Donald Trump fluit het twitter vogeltje niet meer. Big Tech heeft een demonstratie gegeven van zijn macht. Het wordt akelig voor de toekomst van het vrije woord, als privébedrijven hun winst- en macht boven de democratisch verkozen machten stellen, wat men ook moge vinden van de huidige Amerikaanse president.

De brutaliteit en aanvallen op personen via het verslavende getik op twitter van de Amerikaanse president is begonnen vier jaar geleden toen hij als 45e president werd verkozen. De apotheose was het koppig verwerpen van zijn verkiezingsnederlaag op 3 november 2020. Op 6 januari zou het Amerikaanse parlement de verkiezing van Joe Biden tot president bevestigen. Maar dat was zonder  D. Trump gerekend. Hij riep al wekenlang op te komen betogen die dag voor Capitol Hill , het Amerikaanse parlement, en beloofde er een “wild feestje” van te maken. Zogezegd zo gedaan, en zijn supporters zagen dit als een indirecte aanmoediging om Capitol Hill te bestormen, uitgerekend toen de heren en dames senatoren en afgevaardigden in zitting bijeen waren voor de bevestiging van Joe Bidens presidentschap.  Het ging verbazend goed vooruit met de inval in de kantoren en in de zalen van Capitol Hill. Er was nauwelijks politie alleen met een wapenstokje in de hand. Een groot contrast met een betoging enkele maanden geleden toen de massa van Black Lives Matter (BLM) betogers voor Capitol Hill opgewacht werden op de trappen door een tot de tanden bewapende politiemacht. Er is een vermoeden dat er een zekere stilzwijgende samenwerking was tussen de Trump massa en de staatsveiligheidsdiensten. De FBI had vooraf geen dreigingswaarschuwing gegeven ondanks het feit dat er neofascistische milities aanwezig zouden zijn. Milities zegden dat 6 januari een opwarmertjes was voor de “tweede ronde” op 20 januari e.k. de dag waarop president Joe Biden de eed aflegt en ze zwaar bewapend zullen komen.

Het Amerikaans zelfbeeld van hun “exceptionalisme” als “lichtende stad” van democratie viel die namiddag in duigen. Sommigen zien in die inval zelfs de datum van het begin van het einde van het Amerikaanse imperium. De etterbuil van een verrot Amerika spatte open. De zondebok werd gauw gevonden. En prompt werd de account van Donald Trump, met 80 miljoen volgers, afgebroken door Facebook omdat hij aangezet zou hebben tot de inval. Een groot mysterie blijft waarom Big Tech zo brutaal optreedt tegen een president die binnen een goede week het Witte Huis zal verlaten hebben? Heeft Big Tech een signaal gegeven van zijn grote macht? Zegt Big Tech nu dat ze wereldwijd kunnen censureren? Voormalig links Labour-parlementslid George Halloway (nu publicist voor RT) tweette dat hij na 6 januari in één dag “plots” 600 volgers verloren had, zich afvragend: ‘Heb ik iets verkeerd gezegd’? Kondigt Silicon Valley, en het nieuwe Biden-regime aan om ongewenste democratisch verkozen politici, die te veel macht hebben, het zwijgen op te leggen? Gewezen First Lady Michelle Obama riep zelfs de grote Tech bedrijven op de censuurinspanningen op te voeren zodat elke politieke opstand kan voorkomen worden. Voor het eerst worden de regime change draaiboeken die de Amerikaanse elite voor vele landen succesvol toegepast heeft, nu tegen de Amerikanen zelf ingezet. Wordt het fascisme zo bestreden met de installatie van een Big Tech fascisme?

In een eerste reactie applaudisseren velen voor het blokkeren van een account van een president die grof en vuil gebekt, mensen al vier jaren schoffeert en dicht aanleunt bij racisme, die belastingverlagingen doorvoert voor de superrijke, die de opdracht geeft tot het vermoorden van vooraanstaande leiders, die landen doodknijpt met economische sancties en breekt met belangrijke klimaat- en ontwapeningsverdragen. Langs de andere kant mogen we ook niet vergeten dat het onder president D. Trump is dat tegen de GAFA-bedrijven (Google, Amazon, Facebook, Apple) juridische procedures werden gestart op basis van de antitrustwetgeving. Nemen de GAFA-bedrijven nu wraak op Trump?

Facebookbaas Mark Zuckerburg verantwoordde de censuur door te stellen dat de “afgelopen jaren hebben we president Donald Trump toegestaan ons platform te gebruiken volgens onze regels, waarbij we soms inhoud verwijderden. Het publiek heeft recht op een zo breed mogelijke toegang tot het politiek discours, hoe controversieel ook. Maar de huidige context is nu fundamenteel anders en omvat het gebruik van ons platform om een gewelddadige opstand tegen een democratisch verkozen president uit te lokken”. Niet alleen Trump, maar vele duizenden Trumpaanhangers worden geblokkeerd. Het is de perfecte brandstof voor nog meer woede bij de 80 miljoen volgers van Trump en met onvoorspelbare gevolgen voor de toekomst.

Niet iedereen applaudiseert zelfs als het gaat om een verachtelijk president. De links soevereinistische Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador (foto), uitte zijn bezorgdheid over het respect voor het vrij digitaal woord na het besluit van Facebookbaas Mark Zuckerburg. De president vraagt zich af hoe het nu staat met de vrijheid van meningsuiting? Hij hekelde de macht en arrogantie van de privé eigenaar van Facebook. Edward Snowdon, gewezen informaticus bij de NSA (de overkoepelende veiligheids- en informatieorganisatie van de VS) moest als klokkenluider vluchten en leeft vandaag in ballingschap in Rusland. Hij deelt het enthousiasme niet over de blokkering van de account van President Donald Trump. Hij reageerde: “ten goede of ten kwade, deze ingreep zal herinnerd worden als een keerpunt voor de controle over de digitale meningsuitingen”. Hij waarschuwt voor de gevolgen als Facebook een Amerikaanse president op twitter het zwijgen kan opleggen. Er is een gevaarlijk precedent geschapen. Snowdon voorspelt dat Facebook in de toekomst zijn macht nog sterker zal gebruiken ten aanzien van democratisch verkozen politici en regeringen. François Rufin,(foto) documentairemaker, essayist en Frans parlementslid voor het linkse “La France Insoumise (LFI), vindt de sluiting van het twitter account van D. Trump schandalig. “Moeten wij het vrije woord uit handen geven aan de reuzen van Silicon Valley? Morgen kunnen wij aan de beurt zijn.” Voor Jean Luc Mélenchon, presidentskandidaat in 2022, is het “gedrag van Trump slechts een voorwendsel voor de GAFA-bedrijven (= Google, Amazon, Facebook, Apple) om het publieke debat onder controle te brengen”. Een andere bedenking komt van de voorzitter van de Russische Communistische Partij Gennadi Zjoeganov over de blokkering van het account. Volgens hem is dit een illustratie van de verscherpte tegenstellingen tussen de klasse van het gemondialiseerde kapitaal (Big Tech) en de politieke globalisten tegen de klasse van het nationaal kapitaal  in dit geval Amerikaans rond vastgoedoligarch Donald Trump”.

 

 

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Een journalist is een individualist,
  die zich identificeert met een miljoenenpubliek
  (Hans Van Straten, Nederlands schrijver-journalist, 1923-2004)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye