Nieuwjaarsinterview Maxime Vivas (cfr. www.lantidiplomatico*)

Met de start van 2021 publiceren we een nieuwjaarsinterview. Deze keer is het overgenomen van de Italiaanse website ‘lantidiplomatico’(*). Zij publiceerde op 9 januari 2021 een vraaggesprek met de Franse schrijver, essayist en journalist Maxime Vivas over de spanningen in de VS, de VS tegenover China en andere brandende kwesties onder meer in verband met de Oeigoeren in China.

Is de aanval op het Amerikaanse parlement, Capitol Hill, in de VS een gebeurtenis die de toekomst van de Verenigde Staten kan markeren?

Maxime Vivas (foto): De aanval op ‘Capitol Hill’ toont één ding: het Amerikaanse kiesstelsel is slecht, de VS is niet ”de grootste democratie ter wereld”. Het tellen van de stemmen is ingewikkeld. Het duurt enkele dagen, het biedt ruimte tot fraude. In Frankrijk zijn de verkiezingsresultaten een paar uur na sluiting van de polls bekend en worden ze de volgende dag officieel gemaakt. Bovendien kan een kandidaat met minder stemmen tot overwinnaar worden uitgeroepen vanwege het verschillend electorale gewicht van staten in de verkiezing van de senatoren. Hoe dan ook, en zelfs als de telling van de verkiezingen perfect was, zijn de anomalieën ouder. Alle pre-campagnes laten in de strijd slechts twee kandidaten over die worden ondersteund door miljardairs en vaak zijn de kandidaten zelf miljardairs. De ene is van rechts (‘de democraat’), de andere van extreemrechts (‘de republikein’). Wie wint is een verdediger van het kapitalisme, een ijverige verdediger van z’n 800 Amerikaanse militaire bases in heel de wereld, en een hysterische vijand van alles dat sterk op of op afstand lijkt op socialisme en communisme.

Donald Trump zijn programma is ‘Amerika eerst’. Joe Biden zei, voordat hij het Oval Office van het Witte Huis betreedt, dat de “Verenigde Staten klaar zijn om de wereld te regeren”. In ieder geval zullen de VS het nu moeilijker krijgen om verkiezingsresultaten in andere landen te betwisten. Op internet zijn de spotters ironisch. “Vanwege de moeilijkheden om zich door Covid-19 te verplaatsen naar het buitenland, voeren de VS nu thuis een putsch uit”. Of Venezolanen die, ter nagedachtenis die ene putschist Juan Guaido die zichzelf op straat uitriep tot ‘interim-president van Venezuela’, nu de titel van voorlopige president van de Verenigde Staten toeschrijven aan de getatoeëerde demonstrant in het Capitool (‘Capitol Hill’), gekleed in dierenhuiden en een gehoornde helm.

China heeft tot dusver Covid-19 onder controle. Zelfs landen met een socialistische inspiratie zoals Vietnam, Cuba, Venezuela hebben de noodsituatie goed aangepakt met hun gezondheidssysteem. Het Westen lijdt al jaren aan bezuinigingen op de volksgezondheid met de gevolgen die we hebben gezien. Heeft de pandemie aangetoond dat socialisme nog altijd een alternatief kan zijn?

M.V.: De pandemie heeft inderdaad verschillende dingen aangetoond. Ten eerste dat de Europese Unie officieel (foto) niet bevoegd is om de mensen te helpen in een pandemie. Vergelijk hiermee de Griekse bevolking die, toen het begrotingsproblemen had, door de Europese Unie werd verpletterd in plaats van geholpen te worden. Toen Italië werd overweldigd door Covid kon of wilde de Europese Unie niet helpen. Het is de Chinese apparatuur die werd verstrekt  aan de Italianen en Cubaanse dokters die uw medische teams kwamen helpen die in de plaats van de EU kwamen. Vandaag is er nog geen gecoördineerd beleid voor de strijd tegen het virus. Elk land doet wat het wil. Wat de Europese Unie eerder wel gedaan heeft en daarin effectief is geweest, is de vloed aan richtlijnen naar de lidstaten om het aantal ziekenhuisbedden te verminderen. De afgelopen decennia zijn er vanuit de Europese Unie meer dan 60 verzoeken geweest om het aantal bedden te verminderen. De Franse presidenten Sarkozy, Hollande en Macron gehoorzaamden. We zien nu het dramatische resultaat in de overvolle ziekenhuizen.

Over de effectiviteit van landen als China, Cuba, Venezuela heeft de propaganda in onze media één verklaring: “dictaturen”. Wat kunnen ze nog meer zeggen om hun bankroet te rechtvaardigen? De waarheid is dat in deze landen meteen een keuze werd gemaakt tussen de economie en de mensen. China heeft hele regio’s afgesloten waardoor alle economische activiteit tijdelijk tot nul werd teruggebracht. Frankrijk, dat onvoldoende maskers en reanimatiebedden had, liet metro’s circuleren vol met arbeiders. In Cuba, een land dat ik ken en waar ik vrienden heb, heeft de regering er alles aan gedaan om de levens van de Cubanen te redden. Cuba gaf zijn belangrijkste bron van inkomsten, het toerisme, tijdelijk op. Cubanen maakten meteen zelf maskers. Het gezondheidssysteem waarvan bekend is dat het voorbeeldig is, was fantastisch. Cubaanse dokters en verplegend personeel, in grote aantallen, klopten op elke deur van elk huis, van elk gebouw om uit te leggen hoe de burgers zichzelf konden beschermen, hoe ze de temperatuur konden opnemen en symptomen opsporen. De mensen deden mee, niet uit angst voor de autoriteiten, maar uit vertrouwen in hun dokters en hun leiders. In dit land hebben wetenschappers een vaccin ontwikkeld, terwijl we nog wachten op het Franse vaccin. Om uw vraag in drie woorden te beantwoorden: het socialistisch beheer van de pandemie heeft zijn waarde bewezen. Het kapitalistisch management heeft zijn prioriteiten: op de eerste plaats het bbp, de banken en de economie.

Naast China is Rusland de vijand van het Westen, vooral de Verenigde Staten. De relaties tussen Moskou en Peking worden sterker, bevinden we ons nu in een multipolaire wereld?

M.V.: De Verenigde Staten zijn in verval. Maar gewonde dieren zijn gevaarlijk. Kijk hoe ze met hun Helms-Burton wet menen te kunnen beslissen wie met wie handel mag drijven. Diegenen die ongehoorzaam zijn worden gestraft met boetes. Franse bedrijven werden gesanctioneerd en betaalden boetes. Kijk hoe de VS wil dat een journalist aan hen moet uitgeleverd worden. Julian Assange (foto) is een Australiër. Hij zette nooit voet op het grondgebied van de VS. Hij heeft geen enkele misdaad begaan in de VS (of elders). Maar de VS willen zijn uitlevering en veroordeling zodat hij 175 jaar gevangenisstraf zal uitzitten! Bovendien is het Amerikaanse leger het machtigste leger dat de wereld ooit gekend heeft. Het slorpt zoveel geld op als alle andere legers samen. Ze hebben overal militaire basessen. In totaal zo’n achthonderd. Ze liggen dicht bij China en Rusland. China en Rusland hebben er daarom belang bij samen te werken.

China ontwikkelt vreedzaam zijn faraonische “Nieuwe Zijderoute”. Het zijn handelsroutes en infrastructuren tussen China, Azië, Afrika en Europa. In 2020 ondertekenden 138 landen en 31 internationale organisaties (meer dan twee derde van de landen in de wereld) bilaterale overeenkomsten met China, als onderdeel van dit project. Hierin zijn negentien Latijns-Amerikaanse landen begrepen waaronder Bolivia, Chili, Cuba, Ecuador, Guyana, Jamaica, Panama, Peru, Dominicaanse Republiek, Salvador, Suriname, Uruguay, Venezuela, Costa Rica, Trinidad en Tobago. Amper één week na de presidentsverkiezingen van november 2020 in de VS en de overwinning van de democraat Joe Biden, ondertekende China met veertien landen in Azië en in de Stille Oceaan de belangrijkste handelsovereenkomst ter wereld: het “Regional Comprehensive Economic Partnership” (RCEP). Deze overeenkomst vertegenwoordigt 30% va het mondiale BBP. Met dat gegeven moeten de Verenigde Staten zich eenzaam voelen.

Het conflict tussen China en de VS wordt de komende jaren nog duidelijker. Hoe gaat de nieuwe president Joe Biden om met dit conflict? Zal hij doorgaan met het exploiteren van de Oeigoeren en de Hong Kongers?

M.V.: De VS zullen beetje bij beetje moeten wijken voor China. Ze zouden China militair moeten vernietigen, maar zo’n avontuur zou zelfmoord zijn. Op economisch vlak vermindert de manoeuvreerruimte van de VS door de afspraken die China heeft gemaakt met de meeste landen van de wereld. De technologische suprematie van de VS wordt ondermijnd: 40% van de patenten die in de wereld zijn aangevraagd, zijn Chinese patenten. Er blijft wel een enorm wapen voor de VS, dat geen enkel land zo handig hanteert: de propaganda om de sympathie van de mensen te winnen en hun concurrenten te laten haten door wereldwijde perscampagnes. Op dit terrein zijn de sterkste, maar niet onoverwinnelijk. En onze media in Europa helpen daarbij. De slag om Tibet hebben ze verloren. Ook de slag om Hong Kong zo lijkt het voorlopig. Er blijft Xinjiang over, een regio die drie keer zo groot als Frankrijk. Het gebied vertegenwoordigt één zesde van het Chinese grondgebied met een bevolking van 12 miljoen waarvan 6 miljoen Oeigoeren, vaak moslims. Het is het startpunt van de “Nieuwe Zijderoute” (foto). Ik bestudeer de kwestie van de Oeigoeren sinds 2016. Ik ben twee keer in Xinjiang geweest en ik geef feiten en argumenten in mijn boek over Xinjiang en de Oeigoeren om een einde te maken aan het nepnieuws.

Het bilan van tien jaar Arabische ‘lente’ is rampzalig. Libië werd vernietigd en verdeeld onder bendes. Ondanks tien jaar oorlog en sancties verzet Syrië zich. De mediamanipulatie in de Syrische oorlog was enorm. En belangrijker het Westen mislukte opnieuw aangezien president Assad er nog steeds is ondanks de voorspelling van zijn ondergang.

M.V.: Overal waar de Verenigde Staten en hun bondgenoten uit het Midden-Oosten en Europa tussenkwamen om “democratie te brengen” zijn leiders, die geen democraten waren, vervangen door marionetten die regeren over landen die zijn vernietigd, geplunderd en waar islamitische fanatici heersen. In deze landen is er grote armoede, hebben vrouwen hun mensenrechten verloren. Zoek naar foto’s uit de jaren zestig die zijn genomen in de straten van steden in deze landen. Kabul bijv. Je ziet daar ’s zomers ongesluierde vrouwen in korte rokjes, in korte broek. Dat is vandaag onvoorstelbaar. Ja, Syrië verzet zich, het is de laatste seculiere staat in het Midden-Oosten die standhoudt. Ik juich het politieke systeem in Syrië niet toe, laat staan dat te willen vervangen door  marionetten van de VS. Vandaag vechten duizenden Oiegoerse moslims  met Daesh (IS) in Syrië.

In de afgelopen jaren zijn de peronisten terug aan de macht in Argentinië, de MAS van Evo Morales is terug aan de macht in Bolivia, de Grand Polo Patriotic van Nicolas Maduro in Venezuela heeft gezegevierd. Wat verandert er ten aanzien van deze landen met de nieuwe Amerikaanse regering van president Joe Biden?

M.V.: Dat zal niets fundamenteels veranderen. Zelfs niet de wil om “regime change” staatsgrepen te organiseren. We zullen misschien vergaderingen en façade overeenkomsten zien. Maar Joe Biden is ook een speelbal van het Amerikaans militair- industrieel complex. Als ik al enig advies zou kunnen geven voor de Latijns-Amerikaanse landen die hun lot meer in eigen handen willen nemen en hun middelen niet willen laten plunderen, zou ik hen zeggen goed te kijken naar wat er met Salvador Allende (Chili) is gebeurd in 1973 (foto: huldepostzegel in de DDR), met Manuel Zelaya (Honduras) en naar Evo Morales (Bolivia). En ook om zich te laten inspireren door Cuba met een verenigd volk dat gewapend is. De VS weten dat ze in Cuba soldaten zouden verliezen in elk dorp, elk gebouw, elke straat, elke haven, elk strand, elk pad. Fidel Castro zei ooit dat de VS de macht hebben Cuba te vernietigen, maar het zal het laatste land zijn dat ze willen vernietigen. Omdat het Amerikaanse leger graag doodt, maar zijn soldaten niet willen sterven. En het Amerikaanse volk wil dat alle soldaten intact terugkeren naar hun land.

U bezocht Tibet en Xinjiang in China. Het schreef er een boek over waarin U de westerse propaganda afwees. Mediapropaganda is altijd een instrument om oorlog voor te bereiden door sancties op te leggen, onrust te zaaien, zelfs grote militaire operaties uit te voeren. We denken aan Libië, Syrië, aanvallen op Rusland, Venezuela en Iran zijn voorbeelden daarvan. Julian Assange wordt als klokkenluider journalist behandeld als een spion. Hoe kan je alternatieve informatie opbouwen?

M.V.: Ik denk dat het de Belg Michel Collon was, die de Investig’action-site beheert, die zei dat het eerste slachtoffer van de oorlog altijd de waarheid is. We moeten dus beginnen met het vertellen en verspreiden van de waarheid. Ik vertel in mijn boek hoe de matrix van klachten uit het Westen dezelfde is tegen Tibet en die tegen Xinjiang. In beide gevallen zijn er vier identieke thema’s de belangrijkste in de westerse propaganda: er wordt genocide gepleegd, er is religieuze onderdrukking, de cultuur wordt uitgeroeid, de vrouwen worden gesteriliseerd. Het is allemaal nepnieuws. Ikzelf ben ter plaatse geweest en heb kunnen zien en horen dat het nepnieuws is. Wat Iran betreft gaat het van het Westen (en Israël) erom om een theocratie te neutraliseren. Niet omdat het een theocratie is (red. cfr. Saoedi-Arabië bondgenoot van het Westen), maar omdat het een tegengewicht zou kunnen bieden aan de almacht van Israël. Over Venezuela schreef ik een historische roman om het nepnieuws tegen te spreken. Over Tibet schreef ik een essay. Ik spreek over deze twee landen in mijn recente boek over de Oeigoeren. Ik bewijs de leugens die door herhaling waarheid worden. Je staat ervan versteld hoeveel er wordt gelogen over deze landen en regio’s. Alternatieve informatie opbouwen doe je door dit interview, door te schrijven. In onze politieke context van Europa is dat voorlopig de vlam levendig houden totdat het vuur kan aanslaan. Er zijn politieke veranderingen nodig opdat het volk de media kan terugwinnen.

(*) Bron: L’AntiDiplomatico (www.lantidiplomatico.it) (toevoeging foto’s)

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De Journalist is de historicus van zijn eigen tijd
  (Oriana Fallaci, Italiaanse journaliste 1929- 2006)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye