Wat vergeten werd in het Brexit akkoord

Op 1 januari is Groot-Brittannië officieel uit de Europese Unie gestapt. Voorafgaand daaraan werd op het nippertje een handelsakkoord bereikt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. In dat akkoord vinden we nauwelijks iets terug over de financiële wereld. Het project van de Angelsaksische financiers om een super belastingparadijs aan de poort van de EU te hebben blijft overeind.

Er werd heel wat gepalaverd over een symbolisch maar economisch onbelangrijk dossier van de visserij. Zodra het akkoord er was kondigde eerste minister Boris Johnson aan, in een Engelse krant, dat hij en zijn regering zich voorneemt om het aantal fiscale vrijhavens te vergroten met ultra lage belastingen voor financiers, banken en speculanten om te concurreren met de Europese fiscale paradijzen. In dit gevecht is de City of Londen heel goed geplaatst. De City is ‘s werelds grootste financieel centrum op de kapitaalmarkt. De City is de keizer van alle belastingparadijzen. Elke dag wordt er 7.000 miljard (7 biljoen) dollar verhandeld. De City voert 60% uit van alle operaties die verband houden met de Europese kapitaalmarkten. Maar daarenboven is de City of Londen een bekend belastingparadijs voor investeringsfondsen en alle multinationals die hun winsten daar plaatsen om belastingen te vermijden in het land waar ze actief zijn. Via de City worden deze kapitalen overgedragen aan de Britse eilanden zoals de Kaaimaneilanden in de Caraïben of de eilanden Jersey, Guernsey aan de noordwest kust van Frankrijk. De Britse eilanden verwelkomen 6.000 miljard dollar aan activa door een gemiddeld belastingtarief van 1,73% aan te bieden. Met of zonder akkoord, de Brexit leidde tot vandaag tot een financiële oorlog tussen de belastingparadijzen, tussen Londen en de landen van de Europese Unie met bijna nultarieven zoals Luxemburg, Ierland of Nederland (foto’s). Niets of niemand zal nu de City of Londen beletten om haar eigen belastingregels vast te stellen, zelfs als de City een filiaal moet openen in de Europese Unie.

Belastingparadijzen, niet gehoord, niet gezien

De City is een belastingparadijs op een stukje grondgebied midden Londen. Ze heeft een eigen bestuursvorm met wetten die volledig afwijken van het lokaal bestuur en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Het heeft een burgemeester- de Lord Mayor en heeft zijn residentie in het “Mansion House”. Het is het aards paradijs, een schurken stadsstaatje van criminelen, multinationals, speculanten. Het is een bandieten stadsstaatje gesneden op maat van  incivieke superrijken uit Rusland, Zuid-Amerika, de VSA, de olierijke Golfregio en Groot-Brittannië die, in plaats van te investeren in hun land, schone sier maken, weinig of niet belast worden en de prijzen van onroerend goed in Londen tot onbetaalbare hoogten jagen. En de werkende bevolking in Londen op de vlucht jagen omdat die een normaal huis of appartement niet kunnen betalen. Op de 1.500 bladzijden van het Brexit-akkoord zouden er voorstellen kunnen staan om grote financiële vissen te vangen die de landen in de Europese Unie jaarlijks honderden miljarden per jaar beroven in belastingparadijzen. De Brexit onderhandelaars  hebben terzake niks gezien en niks gehoord, ze zijn dat hoofdstuk vergeten.

Het is dringend om in de Europese Unie identieke belastingregels vast te leggen om vangnetten in omloop te brengen van de winsten die in onze landen door de werknemers worden gemaakt. Het is niet toevallig dat de neoliberale elites de kans gemist hebben om in dit Brexit akkoord de schandelijke regels en praktijken op te lossen. Nochtans is er een groot democratisch draagvlak voor fiscale rechtvaardigheid bij de Europese volkeren. Maar nu stroomt het geld vrij rond voor een kleine minderheid die er alles aan doet om belastingen te ontwijken. Ook van superrijken in Vlaanderen. We verwijzen in dit verband naar het boek van Ludwig Verduyn “De 200 rijkste Belgen ontbloot” (Lannoo-Kritak, 2020) (foto). In dat lijstje vinden we bijv. Paul Gheysens. “Hij heeft zijn roots in de Westhoek. Maar met Ghelamco bouwde hij de hoogste kantoortoren van Polen en meteen van heel Oost-Europa. Zijn geheim ligt echter in Cyprus”. Gheysens is ook de sponsor van voetbalclub Antwerp, en hij bouwde het voetbalstadion van AA Gent .”Eric Wittouck maakte fortuin met de verkoop van Tiense Suiker. Vanuit zijn luxe loft in Monaco beheert hij zijn vermogen op Wall Street”. Cyprus en Monaco zijn twee notoire belastingparadijzen.

In deze financiële oorlog tussen de belastingparadijzen zijn de werkende mensen de grote verliezers. De Europese landen en niet Europese landen derven door het bestaan van belastingparadijzen honderden miljarden euro aan belastinginkomsten. In deze pandemie zijn deze belastingparadijzen een grote schande met bijna nul euro belasting op de fortuinen van de superrijken. Terwijl er zoveel geld nodig is onder meer voor de strijd tegen de pandemie en voor fatsoenlijke inkomens voor het zorgpersoneel. Dat is onfatsoenlijk en schandalig. Het zou algemene verontwaardiging en woede moeten opwekken. En dat men ons niet kome vertellen dat er voor de ontwikkeling van de samenleving geen geld is. Het zit onder onze neus een paar honderd kilometer van hier in belastingparadijzen. Zonder de mobilisatie van deze kapitalen, de aanpak van superrijke incivieken, via rechtvaardige belastingen kan men een kruis maken over de aanpak van de enorme ecologische en sociale uitdagingen die in het derde decennium van deze eeuw voor ons liggen. Laten we dus de moed hebben om deze plaag aan te pakken, te beginnen met het opdoeken van de belastingparadijzen, alleen op deze manier kan in de echte menselijke behoeften en deze van planeet aarde voorzien worden

  • Over mij

    • Miel Dullaert
      °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
      Meer lezen...
  • Citaat

    Als je grenzen aangeeft,
    kunnen mensen zich daarbinnen vrij bewegen
    (Lous Van Gaal, voetbaltrainer)

  • Edward ELGAR, NIMROD

  • Tag cloud

  • Deel onze pagina op:

    © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

    Disclaimer | Privacybeleid

    Webdesign by Eye