Jobcreatie in de non-profitsector (vzw’s), bijna even groot als in winstbedrijven

In de media en de praatjesmakers van neoliberale strekking zijn het alleen op privaat winstbejag gerichte bedrijven die banen creëren. Wat blijkt nu? Non-profitbedrijven, verenigen zonder winstoogmerken (vzw’s) in allerlei sectoren zoals de ziekenzorg, bejaardenzorg (zie foto), familiehulp spelen een belangrijke rol in de tewerkstelling in Vlaanderen, vnl. in handen van de katholieke verenigingen. Het databedrijf Graydon ontdekte dat Verenigingen zonder Winstoogmerken (vzw’s)  een steeds grotere rol spelen in de jobcreatie. Wat is het verschil tussen een vzw en een vennootschap, een kapitalistisch bedrijf waarvan de essentie is: winst maken en de winst uitkeren aan de aandeelhouders van de vennootschap via een dividend? Een vzw mag wel degelijk winst maken, maar ze kan die nooit aan investeerders uitkeren. Eventuele winst moet in de vzw blijven.

Eric Van den Broele van het databedrijf Graydon: “Vzw’s zijn een steeds krachtiger jobmotor. Van alle banen die privé bedrijven de voorbije tien jaar creëerden, ontstond 45  procent in de non-profitsector. Ook die organisaties maken deel uit van het DNA van het Belgisch ondernemerschap.”  Vzw’s  zijn goed voor 13,8 procent van de jobs in ons land die op de sociale balansen staan bedrijven. In 2007 ging het nog om 10,7 procent.1711-ggepensioneerden De banengroei heeft ondermeer te maken met de vergrijzing in ons land (foto). Vooral de katholieke zuil scoort in de non-profitsector hoog in Vlaanderen. Vooral de ziekenhuis – en welzijnswereld van de ouderenzorg en personenzorg  bestaat uit vzw’s. Familiehulp is een vzw met meer dan 9.200 werknemers. Familiehulp is vaak groter dan sommige beursgenoteerde bedrijven in ons land. Eén van de meest uitgesproken bedrijven van de katholieke non-profitbedrijven zijn de Broeders van Liefde. Ze baten scholen en zorginstellingen uit. In de Raad van bestuur zetelt het kruim van de katholieke zuil. We ontdekken er Herman Van Rompuy, de voormalige voorzitter van de Europese Raad; Marcia De Wachter, directeur van de Nationale Bank; Greta D’Hondt, voormalig CVP- volksvertegenwoordiger en prof Bea Cantillon. Volgens de recentste gegevens werken er bij de Broeders van Liefde 6.600 mensen. Dit zijn er 1.000 meer dan tien jaar geleden. Er is ook nog Emmaeus met 5.308 personeelseden waarvan Inge Vervotte, voormalig CVP volksvertegenwoordiger en ACV- boegbeeld in de sociale strijd nav het failliet van Sabena begin deze eeuw, de topvrouw is.

1806-artsen zonder grenzenBelgië telt 150.000 vzw’s, maar slechts 8.392 ervan zijn economisch zo belangrijk, dat ze verplicht zijn een jaarrekening te publiceren. Daaruit blijkt dat ze samen voor 19,6 miljard euro geldbeleggingen en cash geld op de rekeningen staan hebben. Die berg geld is in vijf jaar tijd met 18 procent gegroeid. Dat geld laat toe personeel te betalen als de staat te laat subsidies uitbetaalt of daarmee stopt. Sommige vzw’s zoals Artsen Zonder Grenzen (foto) hebben best cash geld achter de hand om snel op noodsituaties te reageren. Raf De Rycke, voorzitter van de Raad van Bestuur van de ‘Broeders van Liefde’ stelt dat “de jobgroei in onze sector goed nieuws is. Maar vergeet niet dat de staat via subsidies die jobs creëert. Een groot deel van dat geld is een communicerend vat: het geld van de overheid vloeit voor een deel terug naar de overheid via belastingen en lonen die vervolgens worden uitgegeven”. (De Tijd, 8 mei 2018)

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Als je grenzen aangeeft,
  kunnen mensen zich daarbinnen vrij bewegen
  (Lous Van Gaal, voetbaltrainer)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye