Julian ASSANGE: de wraak op een klokkenluider

In 2006 werd de klokkenluiders website Wikileaks opgericht door de Australiër en informaticus-journalist Julian Assange. Deze site kon vertrouwelijke documenten  ontvangen en lekte die voor de gehele wereld. Wikileaks startte met het lekken van 1,2 miljoen documenten. Het ging vooral over het beleid en het gedrag van de mondiale elites  wiens duistere praktijken via Wikileaks aan het licht kwamen. Julian Assange zou ervoor boeten. En hoe.

Het clubje van onvervaarde, ethisch bewogen klokkenluiders is stilaan een begrip geworden.  Klokkenluiders kunnen journalisten zijn, of medewerkers zijn in het midden- en hoger kader van grote  organisaties van de privé economie of de staat.  Als de personen bekend zijn dan wacht hen een ongenadige jacht van het establishment om hen te demoniseren, hen  achter de tralies te krijgen, of zelfs fysiek te liquideren. Velen vinden geen serieuze job meer, verliezen hun partner en woning. Edward Snowdon, jonge analist bij de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA weet er alles van. Na een angstige vlucht langs verschillende landen, belandde hij in Rusland waar hij asiel kreeg. Julian Assange1809-Assange (Foto, voor 2012, begin van zijn 7-jarige ballingschap in de Ecuadoriaanse ambassadeheeft als computerspecialist een enorm wapen met Wikileaks: zowel geografisch als qua omvang van de berichten worden ze op een niet eerder vertoonde schaal verspreid voor een miljoenenpubliek. Honderdduizenden documenten passeerden Wikileaks, aangebracht door mensen die ze overhandigden. Het voegt een nieuwe dimensie toe aan het de rol van klokkenluiders.

Moord op ongewapende burgers

Eén van de meest iconische documenten die lekten vanuit Wikileaks was de moord op 12 à 18 ongewapende burgers in Irak. Ze werden als konijnen doodgeschoten door een raket afgevuurd vanuit een Amerikaanse helikopter. De documenten gaven de geluidsopames weer van het proces van besluitvorming bij de Amerikaanse militairen. Die beelden werden aangeleverd door een Amerikaanse militair-analist in Irak, Chelsea Manning, die het geweld en de onrechtvaardigheid niet meer kon aanzien en Wikileaks informeerde (‘hij’, later “zij” werd ontdekt en aangehouden en zit na een vervoegde vrijlating terug in de Amerikaanse gevangenis omdat ze weigert te getuigen tegen J. Assange). Zonder Wikileaks hadden we nooit met eigen ogen kunnen zien tot welke misdaden de agressieoorlog van de VS en Groot-Brittannië in Irak kan leiden.

Voorbeelden  uit de Wikileaks documenten

In wat volgt geven we nog een aantal voorbeelden die gepubliceerd werden door Wikileaks . Wikileaks berichtte over geheime Bijbels van de Scientology Sekte.  Wikileaks publiceerde  niet alleen documenten  over de misdaden van het Amerikaanse “empire”.

Zo werd op Wikileaks een  video gepubliceerd over Tibetaanse dissidenten in China die strijden voor autonomie. Of de video over een olieschandaal in Peru. Of over Rusland die zijn burgers bespioneert. Of het Mintonrapport over het dumpen door Westerse landen van toxisch afval in Afrika. Wikileaks publiceerde ook documenten over de interne werking van de Syrische regering in het militair conflict dat het land teistert. Ook financiële schandalen van de Australische Centrale Bank ontsnapten niet aan de aandacht van Wikileaks. Bij Wikileaks kun je ook de verslagen vinden van de geheime bijeenkomsten van de Bilderberg groep1³906-bilderberg-group (foto). Hier komt de top van het Westers establishment samen waaraan onbegrijpelijk ook zogenaamd centrum linkse politici deelnemen zoals Yasmine Kerbache (SP.A) en Kathalijne Buitenweg (Groen Links) om de toekomst van de Westerse hegemonie, het atlantisme in de wereld te bespreken in een samenzweerderige sfeer. Afghanistan, met zijn vele grondstoffen en strategische ligging, is ook al jarenlang slachtoffer van Westerse bemoeizucht. Op Wikileaks verschenen daarover 92.000 documenten die verwijzen naar de vernietiging van het land door buitenlandse westerse legers.

Wikileaks publiceerde honderdduizenden documenten die tonen hoe een geheime regering in de VS (“deep state”) het Amerikaans imperium leidt zonder medeweten, laat staan inspraak, van de Amerikaanse bevolking. Er zijn documenten met bevelen van ex-president Clinton om Britse, Russische, Chinese diplomaten in de VN te bespioneren. Er zijn documenten verschenen waarin Arabische staten en Israël aandringen op het bombarderen van Iran. In de honderdduizenden Statfor-mails wordt aangetoond hoe private inlichtingendiensten gebruikt worden door de VSA- overheid en privé bedrijven om te infiltreren in kritische verenigingen om activisten te bespioneren en te manipuleren. Wikileaks publiceerde ook talloze documenten over de zogenaamde “vrijhandelsverdragen” die in feite neerkomen op het overnemen van de economie en de staat door de multinationale bedrijven. De site toont aan met documenten hoe Barack Obama’s eerste regering werd geselecteerd door de Citibank. Wikileaks toonde in documenten, gepubliceerd in 2017 aan hoe de CIA onder de naam ‘Vault 7’ technisch in staat is auto’s, televisies, web browsers en smartphones te hacken. Als laatste voorbeeld uit de greep van gepubliceerde documenten verwijzen we naar de duizenden documenten waarin aangetoond wordt dat topfiguren van de Democratische partij in de VS, tijdens de campagne voor de nominatie van presidentskandidaat in 2016, alles in het werk gesteld hebben om te verhinderen dat de linkse senator Bernie Sanders aangeduid zou worden als kandidaat van de Democratische partij.

Van Correa tot Moreno

Er hoeft geen tekeningetje bij dat het lekken van die container vol documenten Julian Assange tot een gehate man heeft gemaakt in het Westers top establishment. Alle trucs werden uit de doos gehaald. In Zweden was J. Assange wellicht slachtoffer van een “honey trap”, dit wil zeggen ingehuurde dames moesten hem seksueel verleiden en nadien beschuldigen van verkrachting. Hij wilde beletten dat hij naar Zweden zou uitgeleverd worden, die hem dan onderdruk van Washington aan de VS zouden uitleveren. Hij werd op borgtocht vrijgelaten in Groot-Brittannië maar vluchtte in de Ecuadoriaanse ambassade in 2012 om uitlevering aan de VS te vermijden. De president van Ecuador in 2012, Rafael Correa (foto)1906-Ecuad-R-Correa zag de waarheid achter de demonisering van J. Assange en gaf Assange politiek asiel in de ambassade in London en gaf hem het Ecuadoriaans burgerschap. De rechtse opvolger van R. Correa, de huidige president  Lenin Moreno  maakte een einde aan de ballingschap van Assange in de ambassade. Correa noemde zijn opvolger Moreno  een verrader. Moreno handelde onder druk van de VS. Als beloning kreeg hij van het IMF een lening van 4,2 miljard dollar om zijn regering te helpen een neoliberaal hervormingsprogramma door te drukken waaronder het vernietigen van de sociale programma’s van zijn voorganger.

Julian Assange veroordeelt tot 50 weken gevangenis

De bebaarde J. Assange werd door de Britse politie letterlijk de ambassade uitgedragen.  Hij werd opgesloten in “Her Majesty Prison Service” , Belmarsh  genoemd, in het zuidoosten van London. De gevangenis is bekend als het Britse Guantanamo.  De gevangenen ondergaan er geheime behandelingen, inbegrepen marteling.  Deze opsluiting gaat verder dan aanvallen op de regels van de vrije meningsuiting. De manier waarop hij behandeld wordt door justitie is een aanslag op de mensenrechten. De VS en de Britse overheden willen een frontman van de “vrije meningsuiting” straffen als afschrikking voor potentiële klokkenluiders en andere verdedigers van de vrije meningsuiting. In de hectiek en de spanningen die J. Assange moest ondergaan in zijn brutale overbrenging naar de gevangenis, verscheen hij onmiddellijk voor een rechtbank. Hij kreeg 15’ de tijd zijn verdediging te overwegen. Na twee uren werd J. Assange veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 weken of vier jaar en een half voor het verbreken van zijn voorwaarden (zijn vlucht naar de Ecuadoriaane ambassade). (foto, actie in London voor de vrijlating van J. Assange en collega’s Manning en Snowdon)1906-assange-julian

Vogelvrij

Het imperiale Washington heeft Julian Assange vogelvrij verklaard. Hij ontmaskerde de “deep state” , de militaire operaties in verre buitenlanden met honderdduizenden documenten. Washington wil hem dan ook zo snel mogelijk vangen en opsluiten. Washington beschuldigt hem van het hacken van computers en samenzwering tegen de VS. Het ging vooral over de video waarover boven sprake en die ontluisterend was voor het barbaarse Amerikaanse militaire optreden in Irak. Merkwaardig is dat deze video wel één miljard keer werd gezien, maar dat er niemand op de barricades kwam om de schurkenstaat en doodsfabriek die VSA is geworden te stoppen. De Westerse mainstreampers houdt tot vandaag een laag profiel aan voor zijn berichtgeving over de vervolging van J. Assange. Julian Assange heeft nu 50 weken opsluiting gekregen. Wellicht zal hij worden uitgeleverd aan de VS.

Uitleveringsverzoek

De Amerikaanse autoriteiten leggen vandaag vrijdag 14 juni 2019 bij de Britse justitie de elementen neer die de uitlevering van Wikileaks oprichter Julian Assange moeten verantwoorden. Dat heeft de huidige hoofdredactrice van Wikileaks Kristinn Hrafnsson medegedeeld.  De Amerikanen beschuldigen Julian Assange van het publiceren van geheime informatie. Ze beschuldigen hem ook van samenzwering met de Amerikaanse militaire analist in Irak Chelsea  Manning, die bij wijze van spreken, een container vol Amerikaans geheim materiaal over de oorlogen in Irak en Afghanistan heeft gelekt aan Wikileaks in 2010. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de VS is er een criminele aanklacht voor de publicatie van waarheidsgetrouwe informatie. Tegelijk blijven de misdaden, de illegale praktijken van diegenen die door die informatie bekend  worden, buiten vervolging. De Britse minister van Binnenlandse Zaken maakte bekend dat hij het verzoek tot uitlevering van de oprichter van Wikileaks heeft aanvaard en getekend. Een Britse rechtbank zal in februari 2020 het verzoek van de VS om Julian Assange uit te leveren onderzoeken, dat besliste een rechter van het Westminster Magistrates Court in London. Het zal een zitting worden van vijf dagen.

De steeds diepere crisis van de neoliberale, plutocratische maatschappij leidt naar meer totalitarisme en zelfs fascisme. En tegelijk naar meer volks verzet, wereldwijd. De klokkenluiders zijn één van de belangrijkste schakels om het volk de waarheid te doen kennen bij het in gebreke blijven van de establishment media. Zij betalen meestal er een hoge prijs voor. George Orwell zei ooit: “Hoe verder een maatschappij zich  verwijdert van de waarheid, des te meer worden zij gehaat die de waarheid zeggen”.

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Geduld is een bittere plant met een zoete vrucht
  (Chinees spreekwoord)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye