KERALA: Het contrast met de rest van India

Iedereen zag enkel dagen geleden op het VRT- en VTM-nieuws de enorme overstromingen in de deelstaat Kerala-India. Aan de uiterste zuidwest kust.  Met veel slachtoffers, grondverschuivingen. 800.000 Keralanen zijn dakloos. Niet alleen deze natuurramp bracht Kerala in het nieuws. Maar Kerala is nog om iets anders vermeldenswaard. Het is een voorbeeld van een volgehouden ontwikkelingspolitiek met een regering van communisten, binnen een systeem van vrije verkiezingen en respect voor de culturele tradities van de deelstaat..

Ondanks de economische vooruitgang in India (het land is nu in de wereld de 6e grootste economie en heeft Frankrijk achter zich gelaten) heerst er in het land nog verschrikkelijke armoede. Honderd miljoen mensen leven in ellende. De gezondheidszorg is voor de meerderheid van de bevolking catastrofaal. Maar dan 30% van de bevolking kan lezen noch schrijven. Er is nochtans een uitzondering: de uiterst, zuidwestelijk gelegen deelstaat KERALA. De hoofdstad is, zet u schrap: THIRUVANANTHAPURAM. Het gebied is iets groter dan België maar telt 35 miljoen inwoners. Het is qua natuur oogverblindend met lagunes, rivieren, veel groen, een tropisch klimaat, bergen en een 500 km lang zandstrand, de Malabar kust aan de Arabische Zee. In Kerala is 55% van de bevolking Hindoe, 29% moslim en 16% christen. Zoals de rest van het Indisch subcontinent stond het gebied onder sterke invloed van de Britse koloniale heerschappij en de Portugezen. De officiële taal is het Malayalam.1808-Kerala-India

1808-houseboten-Kerala

Toerisme is een belangrijke economische sector in Kerala. Hier een typische woonboot die als klein cruisevaartuig gebruikt wordt voor toeristen op de mooie binnenwateren van Kerala.

In 1939 werd de regionale afdeling van de Communistische Partij van India (CPI) in Kerala opgericht.  In 1957 ontstond een beweging tegen imperialisme, kapitalisme en sociale ongelijkheid. De Communistische Partij van India (CPI)-Kerala slaagde  in 1957 erin de verkiezingen te winnen en een regering te vormen. De regering besloot omvangrijke landhervormingen door te voeren voor de kleine boeren,die echter door de centrale Indiase regering in New Delhi en de grootgrondbezitters werd gesaboteerd. Twee jaar later verdreven deze krachten de communistische regering.  De CPI- Kerala kwam zes jaar later terug aan de macht in 1965, daarna in 1967, 1980, 1987, 1996, 2006 en 2016. Toen in 1965 opnieuw de communisten de verkiezingen wonnen, besloot ze de hervormingen verder te zetten. Ze moesten de brutale uitbuiting van de landarbeiders bestrijden en de sociale rechten van de landarbeiders wettelijk verankeren. Sinds hebben ook de boeren toegang tot goedkope leningen. Openbare voedselbedeling werd georganiseerd voor de armsten. Deze hervormingen  konden niet zonder de massamobilisatie van het volk en van intellectuelen aan de kant van het volk.  In Kerala ontstonden grote massaorganisaties van de armen. Ondanks hun bescheiden afkomst is de bevolking politiek zeer actief.

In de loop van vorige eeuw voerden de opeenvolgende linkse regeringen hervormingen door die de levensomstandigheden van het volk in Kerala drastisch verbeterden.  Er werd veel nadruk gelegd op onderwijs. In 1991 werd quasi 100% alfabetisering bereikt,terwijl het landelijk gemiddelde op 50% lag en nu stagneert rond 74%.

De deelstaat Kerala heeft een voorbeeldig gezondheidszorgsysteem uitgebouwd. Er zijn 300 ziekenhuisbedden per 100.000 inwoners. Daarmee is Kerala koploper in India en kan de deelstaat zich meten met moderne staten als de VSA, Israël en Zweden. De kindersterfte is met 10 op 1000 inwoners vergelijkbaar  met Duitsland in de 1980-er jaren of actueel vergelijkbaar met Turkije en de EU-staat Roemenië. Het Indisch gemiddelde ligt op 40/1000 inwoners. Ook het geboortecijfer ligt onder het Indische gemiddelde. De levensverwachting ligt rond 75 jaar, op het niveau van EU-staten  Roemenië en Hongarije en is iets lager dan de VSA (79).Het BBP per hoofd is in 2017 in Kerala dubbel zo hoog als in India. De armoedegraad was in 2013 met 7% de tweede laagste van India. Het landelijk gemiddelde ligt op 22%. In 2005 bekroonde “Transparancy International” Kerala tot de minst corrupte deelstaat van India.

1808-communisten-)kerala

Massameeting van communisten in Kerala. Tijdens verkiezingen in 2016 terug aan de macht.

Naast Kerala zijn de communisten aan de macht in de deelstaten  West-Bengalen, (sinds 1977, 90 miljoen inwoners), Tripura (3,6 miljoen inwoners), Bihar (100 miljoen inwoners). De Communistische Partij van India (CPI) heeft nauwe relaties met de Chinese Communistische Partij.  Wat kenmerkend is voor de Indiase communisten is, dat zij aan politiek doen binnen een democratisch systeem van vrije verkiezingen en met respect voor de culturele eigenheid van het land. In elk geval, indien de 21e eeuw deze van Azië zou worden, dan hebben de communisten in de twee grote mogendheden, India en China (30% wereldbevolking, kernmachten), daarin grote verdiensten.

(bron:  “www.De Kanttekening, de andere krant”, verslag van Sara-May Leeflang en Hasan Posdnjakow-RT )

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Als je grenzen aangeeft,
  kunnen mensen zich daarbinnen vrij bewegen
  (Lous Van Gaal, voetbaltrainer)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye