Ledenblad Aktief Masereelfonds

Het driemaandelijks ledentijdschrift Aktief uitgegeven door het Frans Masereelfonds (MF) bevat in zijn laatste nummer van dit jaar een reeks interessante bijdragen. Het is ook een jubileumnummer,  immers het Masereelfonds viert op 20 november e.k. zijn vijftig jarig bestaan (1971-2021) (*). Naar aanleiding van de viering wordt er een boek uitgegeven. (foto cover boek)

In dit nummer krijgt extreemrechts in Europa, toegespitst op Vlaanderen heel wat aandacht. We lichten er enkele bijdragen uit. Hoofdredacteur van Actief Jelle Versieren, historicus en docent aan de universiteiten van Antwerpen en Gent,  en Dries Goedertier, adviseur bij de studiedienst van het ABVV en redactielid van Actief, interviewen Prof. Vincent Scheltiens en Bruno Verlaeckt, de auteurs van een recent verschenen boek  over extreemrechts in Vlaanderen. In een tweede bijdrage wordt naar aanleiding van het verwachte verschijnen van het boek “hondenfluitjes van de Vlaamse elite” een beschouwing gewijd aan het verband tussen identiteitspolitiek en de belangen van de Vlaamse elite onder de titel “de leeuwenvlag is een probleem omwille van de lading die ze dekt”. Wellicht hebben ze de “zwarte kat” -vlag van het Vlaams rechts voor ogen (zo genoemd door het verzet in WOII), want de officiële leeuwenvlag is er één met rode tong en klauwen. Zoals vroeger is vandaag racisme altijd een cruciaal instrument van het kapitalisme geweest, zeker in crisistijden.

In 1921 werden belangrijke fundamenten gelegd voor de ontwikkeling van de welvaart en het welzijn van de bevolking, ontwikkeling die zich –  de economische crisis in de jaren dertig en de daaruit volgende  tweede wereldoorlog uitgezonderd – zich verder in de loop van de eeuw zou ontwikkelen. ACV-voorzitter Marc Leemans schetst deze evolutie alsook Miranda Ulens, Algemeen Secretaris van het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV).

In de rubriek literatuur wordt een interview afgenomen door Kathy Van Crombruggen met de in België wonende Russische schrijfster Aleksandra Boltovskaja en met Pieter Boulogne, doctor in de slavistiek (KULeuven), onder de titel “Russen hebben iets masochistisch”. A. Bolotvskaja publiceerde recent haar boek “Hoe ik het plan van mijn moeder saboteerde en trouwde met een Belg”.

Tot slot een interview met Wladimir Van Wilgenburg over de ingewikkelde ideologische kwestie van de Koerdische emancipatiestrijd. Het interview werd afgenomen door Niels Morsink, free lancer voor Humo, Samenleving & Politiek en gespecialiseerd in Turkse politiek en economie.

(*) Viering vijftig jaar Masereelfonds (1971-2021), zaterdag 20 november; Torenzaal, Torenstraat 1, (centrum)Lokeren; 16u Ode aan het politiserend middenveld, debat;  18u receptie; 19.30u feestelijke voorstelling van het boek ‘L’Idee, verbeeld de toekomst”,  door Thomas Blommaert, uitgeverij EPO. info@Masereelfonds.be of 09/ 225 38 53 (MF-Gent Kelly Franceus).

 

  • Over mij

    • Miel Dullaert
      °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
      Meer lezen...
  • Citaat

    Geduld is een bittere plant met een zoete vrucht
    (Chinees spreekwoord)

  • Edward ELGAR, NIMROD

  • Tag cloud

  • Deel onze pagina op:

    © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

    Disclaimer | Privacybeleid

    Webdesign by Eye