Oproep Mexicaanse president: Laat Assange vrij!

De Mexicaanse president Andrés Manuel Lopez Obrador (foto TeleSUR) heeft naar aanleiding van de Pegasus-spionageaffaire opgeroepen om de in London opgesloten journalist-klokkenluider Julian Assange vrij te laten. Met deze en andere voorstellen is hij wellicht op de zwarte lijst gekomen van het imperiale Washington.

A.M.L. Obrador is sinds 1 december 2018 verkozen tot 65e president van Mexico met een links, soevereinistisch programma van de partij Morena, die hij mee oprichtte. Voor zijn presidentschap was hij burgemeester van Mexico Stad (agglomeratie 23 miljoen inwoners). Het was zijn derde presidentscampagne, maar nu lukte het. Zijn partijgenote Claudia Sheinbaum, werd verkozen tot burgemeester van Mexico Stad.

Tijdens een persconferentie op 21 juli jl. sprak de Mexicaanse president over vermeende praktijken van gerichte spionage tegen journalisten, advocaten en politici die onlangs door een consortium van 17 media de Pegasus-spionage aan het licht bracht van het Israëlische privébedrijf NSO.  Verschillende nieuwsmedia waaronder The Guardian en The Washington Post zetten samen een consortium op, het zogenaamde Pegasus Project. Zij wisten via mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de journalistieke non profit organisatie Forbidden Stories een lijst van 50.000 telefoonnummers die spyware bevatten te bemachtigen. Via een gezamenlijk onderzoek wisten ze mensen te identificeren. De mensen komen uit 50 verschillende landen en omvatten minstens 65 zakenlui, 854 mensenrechtenactivisten, en ruim 600 politici en ambtenaren waaronder ministers, diplomaten en militairen. De lijst bevatte zeker 189 journalisten. De spyware kon smartphonegebruikers van op afstand volgen. The Guardian schrijft bijv. dat het de berichten, foto’s en e-mails van een telefoon kon kopiëren en gesprekken kan afluisteren, door de microfoon van een geïnfecteerde smartphone te activeren. Het NSO-bedrijf zegt, in een officiële verklaring dat de ‘spyware’ tot doel heeft, criminelen en terroristen op te sporen. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld politieopsporingsdiensten en inlichtingendiensten als klant uit 40 landen.(Bron Tweakers).

Mexico is sterk getroffen door deze spyware van NSO. Die werd aangekocht door de veiligheidsdiensten onder de voorganger van president A.M.L. Obrador, de rechtse Enrique Pena Nieto. Van de 50.000 telefoonnummers ontdekte het consortium 15.000 Mexicaanse smartphonenummers.  A.M.L. Obrador was in de campagne voor zijn verkiezing in 2016-2017 als presidentskandidaat, doelwit van de spyware. Allicht gestuurd door de milieus rond en door E.P. Nieto zelf. Volgens Aristequi Noticias, een groep Mexicaanse onderzoekjournalisten, behoorde de echtgenote, de kinderen, de broer en zelfs de cardioloog van A.M.L. Obrador tot het doelwit van de spyware. Ook Mexicaanse structuren waren-zijn het doelwit van de spyware zoals het ministerie van Defensie, het kantoor van de procureur-generaal, de nationale veiligheidsdienst, ministers en de huidige burgemeester van Mexico Stad C. Sheinbaum. (Vandaag heeft president A.M.L. Obrador persoonlijk geen smartphone meer ).

Tijdens de persconferentie van president A.M.L. Obrador op 21 juli jl. benadrukte hij de effectiviteit van een dergelijke media coördinatie op wereldwijde schaal  in het Pegasus project en vindt het essentieel om daaraan gekoppeld het belang te erkennen van het werk van Julian Assange (foto Internationale Federatie van Journalisten-IFJ) dat hij via het door hem opgericht Wikileaks-platform heeft uitgevoerd. President A.M.L. Obrador: “Assange moet worden vrijgelaten omdat hij onterecht in de gevangenis zit, wreed wordt behandeld voor het verstrekken van informatie op een nog grotere schaal dan de huidige Pegasus zaak”. De mainstreammedia in ons land en elders reageerden niet tot zwak op deze oproep, maar het Wikileaks platform verspreidde de oproep wel, en er werden op korte tijd honderdduizenden views verzameld. Het is niet de eerste keer dat A.M.L. Obrador zijn steun betuigt aan de Australische journalist. Zo had op 4 januari 2021, toen de Britse Justitie haar weigering had aangekondigd om de oprichter van Wikileaks uit te leveren aan de VS, de Mexicaanse president aangeboden Julian Assange politiek asiel te verlenen. Een voorstel dat op de zere tenen van Washington trapte. (RT-France)

Washington was al niet blij dat in 2018 een uitgesproken links soevereinist de presidentsverkiezingen gewonnen had in Mexico (de derde grootste economie van het Amerikaans continent, 128 miljoen inwoners). President A.M.L. Obrador verleende een paar jaar geleden politiek asiel aan de Boliviaanse president (2006-2019) Evo Morales,(foto) die op de vlucht was voor de lithium-staatsgreep. Evo Morales is inmiddels terug in zijn land, na de verkiezingsoverwinning van zijn partij (Movimiento al Socialismo- MAS) die president Luis Arca aan de macht bracht.

In verband met de covid-pandemie meent president A.M.L. Obrador dat minderjarigen niet moeten ingeënt worden zolang er  geen sluitend wetenschappelijk bewijs is dat dit medisch noodzakelijk is. en wijst eriop dat de farma industrie voor alles winst wil maken. Het worden nog stormachtige maanden voor Obrador en zijn regeringsploeg in Mexico. Zeker nu de Amerikanen voelen dat met linkse anti-imperialistische presidenten in Zuid- en Centraal Amerika (Cuba, Nicaragua, Bolivia, Peru, Venezuela, Argentinië, en links in opmars in Chili en Brazilië) de “achtertuin” van de VS steeds democratischer en soevereiner kleurt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Over mij

    • Miel Dullaert
      °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
      Meer lezen...
  • Citaat

    Geduld is een bittere plant met een zoete vrucht
    (Chinees spreekwoord)

  • Edward ELGAR, NIMROD

  • Tag cloud

  • Deel onze pagina op:

    © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

    Disclaimer | Privacybeleid

    Webdesign by Eye