VSA: Links is terug in het Congres

Sinds 2018 is de socialistische Senator Bernie Sanders één van de populairste politici in de VS. Hij was jarenlang de enige politicus die zich socialist noemde in het Congres. Maar dat is veranderd. Als presidentskandidaat, in 2016 en in 2020, kreeg hij massa’s mensen op de been. Na de recente verkiezingen voor het Congres, het parlement, is Bernie niet meer alleen. Vijf nieuwe overwegend jonge linkse verkozenen zetelen nu in het Congres. Ze worden versterkt met  andere progressieven waaronder Senator Elisabeth Warren. Bernie Sanders stelde enkele dagen geleden voor het wettelijk minimum loon te verhogen tot 15 dollar per uur (foto).

In de vorige eeuw heeft links in de VS een lange boeiende geschiedenis gekend. In de grote depressie van de jaren dertig speelden de vakbonden een grote rol alsook verschillende linkse partijen van socialisten tot anarchisten en communisten. Maar de ooit zo sterke arbeidersbeweging werd door het Amerikaanse kapitaal vermorzeld. Strijdende vakbonden werden geconfronteerd met knokploegen gerekruteerd in maffiamiddens, er was de communistenjacht in de jaren vijftig zestig. Vele communisten maar ook andere linksen werden gebroodroofd. Linkse advocaten, professoren, syndicale militanten, filmregisseurs, moesten noodgedwongen bijv. taxichauffeur worden, nachtwaker of zelfstandige of onder een valse naam publiceren. Er kwamen vrijhandelsverdragen, delocalisaties van bedrijven, hele regio’s vervuilden, verkrotten, werden stenen woestijnen. De presidenten Ronald Reagan en Bill Clinton, Georges Bush sr. en jr., Barack Obama, Donald Trump voerden de neoliberale recepten uit. De sociale ongelijkheid kreeg een catastrofale omvang samen met de armoede, dakloosheid, voedselgebrek. Ondertussen werd de economie gemilitariseerd en voeren de VS  imperialistische oorlogen.

Na de bankencrisis van 2008-2009 gingen vele ogen open. Miljoenen Amerikanen verloren hun huis en jobs, er ontstond verzet “Occupy Wall Street” bijv. Links zou in 2015-2016 voorzichtig zijn catacomben verlaten. De al jaren in het Congres eenzaam zetelende sociaaldemocraat, de fikse zeventiger, Bernie Sanders,(foto) stelde zich in 2016 presidentskandidaat. Hij mag de aartsvader van Amerikaans links in de 21e eeuw genoemd worden.  Hij ging in de Democratische Partij het gevecht aan voor de nominatie in 2016 en verloor nipt van Hillary Clinton. Bernie Sanders mobiliseerde tienduizenden op zijn campagnemeetings. Vooral de jonge generatie. Enquêtes wezen uit dat deze generatie in meerderheid het kapitalisme afwijst en naar alternatieven zoekt. De beweging van Democratische Socialisten van Amerika (DSA), samen met andere socialistische bewegingen en groepen, kent een groeiende aanhang. Het zijn leden van deze beweging die werden verkozen in het Congres (Huis van Afgevaardigden en de Senaat) en Bernie zullen vervoegen in zijn strijd. De bekendste en zeer combattieve jonge strijdster, zowel in sociale media als in de commissies, is de 29-jarige Alexandria Ocasio Cortez (foto) samen met Jamaal Bowman uit New York. Daarbij tellen we Rashida Tlaïb uit Michigan, Cori Bush uit Missouri. Danny K. Davis uit Illinois was al in 2002 lid van de DSA en is nog steeds afgevaardigde. Ilhan Omar noemt zichzelf geen socialist, maar is wel een trouwe bondgenoot van vernoemde politici. Bij deze DSA-ers komt  nog de progressieve Elisabeth Warren, die ook deelnam aan de nominatiecampagne voor de presidentskandidatuur bij de Democraten. Ze zetelt nu in de Senaat (zie verder). Voor alle duidelijkheid: allen kwamen op de lijsten van de Democratische Partij en vormen daar de linkervleugel, van de nog overwegend centrumrechtse partij. In het partijlandschap van vandaag in de VS heb je bijna geen andere keuze.  Het programma van de Democratische Socialisten en alle linkse groepen draait rondom prioriteiten waarover een grote eensgezindheid bestaat: sociale en ecologische hervormingen (minimumloon, aanpakken van structureel racisme, Medicare for all, schuldenschrapping studentenleningen, Green New Deal) en het op de schop nemen van het kapitalisme in de VS en een einde maken aan imperialistische, hybride oorlogen in landen die zich niet plooien naar de eisen van Washington. Sommigen in Europa doen hierover meewarig, omdat wij “al verder staan”. Maar in het gewelddadige, racistische bastion van het wereldkapitalisme en imperialisme, is een quasi communistische overtuiging nodig om sociaaldemocraat te kunnen zijn. In Europa daarentegen is eerder een sociaalliberale overtuiging nodig om sociaaldemocraat te zijn. In de Senaat legde recent Bernie Sanders een wetsvoorstel neer om het minimumloon voor miljoenen Amerikanen wettelijk op te trekken tot 15 dollar per uur. Het sneuvelde omdat acht rechtse Democraten tegenstemden en zich zo bij de uiterst rechtse Republikeinen aansloten.

Vermogensbelasting

Senator Elisabeth Warren diende ook een wetsvoorstel in voor een vermogensbelasting voor de superrijken. Het werd medeondertekend door senator Pramilia Jayapal en Brendan Boyle. Het geniet ook de steun van de Senatoren Bernie Sanders, Sheldon Whitehouse, Jeff Merkley, Kirsten Gilliband, Brian Schatz, Eid Marekey en Mazio Hirono.

Warren noemt dit de “Ultra Millonaire Taxs Act”(UMTA). De UMTA richt zich alleen op de allerrijksten. Wie een netto heeft tussen 50 miljoen dollar (41,5 miljoen euro) en één miljard dollar (0,83 miljard euro) zou een jaarlijkse belasting van 2% moeten betalen. Voor wie meer dan 1 miljard dollar ‘waard’ is, jaarlijks 3%. De University of California Berkeley berekende dat deze UMTA op 10 jaar tijd drieduizend (3.000) miljard of 3 biljoen dollar zou opbrengen voor de Amerikaanse overheid. Dat geld moet gebruikt worden volgens Senator Warren voor kinderopvang, onderwijs en infrastructuur.

Volgens Senator Warren zou deze taks zo’n 100.000 Amerikaanse families treffen (op een bevolking van de VS, 330 miljoen), maar de helft van het bedrag zou betaald worden door 650 miljardairs die de VS rijk zijn. Die laatsten hebben samen een netto vermogen van 4.200 miljard (4,2 biljoen) dollar, een bedrag dat sinds de coronacrisis met 44% gestegen is. Dat melden organisaties zoals American for Tax Fairness (ATF) en het Institute for Policy Studies on Equality op basis van de zakenwebsite Forbes. ATF berekende hoeveel Jeff Bezos (Amazon), Elon Musk (Tesla), Bill Gates (Microsoft) en Mark Zuckerberg (Facebook), de vier rijkste mensen van de VS zouden moeten betalen volgens de wet voorgesteld door Senator E. Warren. Voor Jef Bezos zou dit 5,7 miljard dollar betekenen, voor Elon Musk 4,6 miljard, voor Bill Gates 3,6 miljard en Mark Zuckerberg 3 miljard dollar. De regering van president Joe Biden steunt het wetsvoorstel niet. Zijn minister van Financiën Janet Yellen noemde het voorstel in de New York Times: “iets dat zeer moeilijk uit te voeren is”. (Bron: Business AM).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De zekerste manier om in een krant te komen
  is er één lezen terwijl je de straat oversteekt
  (Alberto Sordi , It. acteur 1920-2003)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye