Magazine -“Apache”- maart 2021

Apache is in Vlaanderen een unicum qua inhoud en stijl. Het is een zuurstofbel voor jongeren, ouderen, mannen en vrouwen, linksen en progressieven. Voor ons ligt het tweede nummer. Het maartnummer is een stevig uit de kluiten gewassen jongeling geworden. Met boeiende bijdragen en dossiers. Aanbevolen.(foto-logo Apache)

Hoofdredacteur Karl van den Broeck sprak met de Amerikaanse historicus Mike Davis, ook voorgesteld als de “laatste Amerikaanse socialist”. Hij wijst op de neergang van de Amerikaanse pers, vooral de plaatselijke pers. Het is catastrofaal voor de democratie. De grote technologiespelers zoals Google en Facebook kunnen niet onbesproken blijven. Big Tech kon zijn monopolie positie uitbouwen dank zij een welwillende staat. Hierover heeft het technologiesocioloog Ben Caudron. Chris Van Camp stelt zich de vraag hoe ontsnappen aan de tentakels van Big Tech. Ze kijkt hiervoor naar de nationale staten en de Europese Unie. Nadenken over het digitaal dictaat doet Ben Caudron naar aanleiding van de beslissing van Twitter en Facebook Donald Trump de wacht aan te zeggen.

Vanuit de darwinistische, rechterzijde wordt  vaak de opwarming van de aarde voorgesteld als het rechtstreeks gevolg van de overbevolking. Jan Walraven legt uit waarom dit een gevaarlijke waanidee is.

Vlaamse zandboeren

In 2019 werd op de oneline site van Apache aangetoond hoe lokale besturen massaal publieke (landbouw) gronden verkopen om de besparingen te compenseren en de gemeentekas te spijzen. Grond bezitten betekent nog steeds macht. Een bijdrage wordt besteed aan de “zandboeren van Vlaanderen”? Tom Cochez en Steven Vanden Bussche zochten een antwoord op de vraag: “wie bezit Vlaanderen?” “Wie zijn de grootste private grondbezitters?” “En wat doen ze met hun onroerend goed?”

De twee gezichten van de strijd tegen antisemitisme. Antisemitisme wordt steeds meer gelijk gesteld als kritiek op de staat Israël. Zodoende dreigen we het echte antisemitisme niet ernstig te nemen of zelfs niet te zien. Dat schrijven Brigitte Herremans en Ludo Abicht.

Het verhaal van de juridische strijd tussen Apache en Erik Van der Paal van vastgoedfirma Land Invest Group kan niet onbesproken blijven. Interessant is hoe Apache quasi als enige medium duidelijk maakt hoe die Group mede gefinancierd wordt door het Ogeo Fund, het Luikse pensioenfonds, waar PS-er Stéphane Moreau jarenlang de plak zwaaide. Volgens Apache “dreigen de indringende walmen ook richting Schoon Verdiep te waaien” (het Antwerpse stadhuis).

Contacten: info@apache.be en www.apache.be

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Een journalist is een individualist,
  die zich identificeert met een miljoenenpubliek
  (Hans Van Straten, Nederlands schrijver-journalist, 1923-2004)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye