Het sneeuwvakantieoord Davos in Zwitserland, is het jaarlijks rendez-vous van de keizers en koningen van de economie en de politiek op deze planeet. Eerder berichtten we in deze BLOG over een witte merel in de sneeuw van Davos ( 12 januari 2018). Vandaag hebben we een tweede merel: OXFAM. Deze mondiale niet-gouvernementele organisatie publiceerde naar aanleiding van Davos zijn jaarrapport 2017 over de economie en sociale ongelijkheid.
De economie steunt op sociale ongelijkheid
OXFAM heeft al aangetoond hoe scheef getrokken de sociale ongelijkheid is in de wereld. De 8 rijkste personen in de wereld bezitten evenveel als de 50% armsten van deze wereld, zijnde 3,6 miljard mensen. Het is een grotesk cijfer dat de “onrechtvaardige en gevaarlijke concentratie van rijkdom in de wereld aanklaagt”. We kunnen daar namen opplakken. Het zijn bijna allemaal Amerikanen. De stichter van Microsoft, Dhr. Bill GATES, de rijkste man ter wereld, bezit een vermogen van zo’n 400 miljard dollar, zijnde het BBP van landen zoals België, Oostenrijk en Zweden. Deze ongelijkheid is, volgens OXFAM, de directe oorzaak van fenomenen zoals de Brexit of de overwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten. Zij zijn de illustratie van een “economisch model dat wezenlijk steunt op sociale ongelijkheid”. OXFAM wijst een drietal mechanismen aan die dit economisch systeem mogelijk maken: 1) loonmatiging; 2) de fiscale ontwijking en fraude -belastingparardijzen(zie foto); 3) de belangen van de aandeelhouders die voorgaan op de ontwikkeling van de ondernemingen en het personeel. Achter Bill GATES komen in het rijtje: Amanico ORTEGA, oprichter van kledinggigant Zara; Warren BUFFETT, Amerikaans investeerder; Carlos SLIM HELU, telefoonmagnaat in Mexico; Jeff BEZOS, oprichter Amazon; Mark ZUCKERBERG, Facebook; Larry ELLISON, CEO van de Amerikaanse onderneming Oracle; Michael BLOOMBERG, de oud-burgemeester van New York.
OXFAM: jaarrapport 2017
Volgens het jaarrapport 2017 wordt het voorbije jaar gekenmerkt door de verdieping van de sociale ongelijkheid, met een recordstijging van het aantal miljardairs. De helft van de wereldbevolking heeft geen enkel voordeel gehaald uit de mondiale economische groei. Volgens de cijfers van OXFAM hebben 3,7 miljard mensen, ongeveer 50% van de wereldbevolking, niet het minste voordeel gehaald uit de economische groei in 2017. In dat jaar hebben de 1% rijksten van deze wereld 82% binnengerijfd van de geproduceerde rijkdom. De “boom” van het aantal miljardairs is geen teken van een voorspoedige economie, maar een teken van het failliet van het economisch systeem. Winnie BYANYIMA tijdens de publicatie van het OXFAM- rapport 2017 onder de titel “Arbeid belonen, niet de rijkdom”. “Het economisch systeem buit de mensen uit die onze kleren produceren, die onze draagtelefoons assembleren en de voedingsgewassen kweken die wij eten, opdat onze bevoorrading zou gewaarborgd blijven van goedkope producten, maar ook om de winsten te doen groeien van de ondernemingen en hun rijke investeerders”.
OXFAM, een internationale niet-gouvernementele organisatie, heeft de duidelijke ambitie te strijden tegen de “armoede en onrechtvaardigheden”. Winnie Byanyima stelt dat “sedert 2010, dus twee jaar na de financiële crisis in 2008, de rijkdom van de economische elite gemiddeld per jaar met 13% gestegen is. De periode tussen 2016 en 2017 was de meest spectaculaire met de “grootste stijging in de geschiedenis van het aantal personen waarvan het vermogen hoger is dan 1 miljard dollar, tegen een ritme van elke twee dagen een nieuwe miljardair”.
OXFAM doet een oproep aan de deelnemers van het Wereld Economisch Forum van Davos 2017 opdat de “economie voor iedereen is en niet voor een rijke minderheid”.