8-9-mei: herdenking overwinning op nazi-Duitsland

Op 8 mei 1945 werd in Berlijn om 23u het einde van de Tweede Wereldoorlog getekend tussen de oorlogvoerende partijen met de onvoorwaardelijke overgave van nazi-Duitsland.  Gezien Moskou in een andere tijdzone ligt was dit voor de Sovjet-Unie op 9 mei.  Vandaag 9 mei 2018 werd de 73e verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland herdacht in Rusland.

Behalve in Frankrijk, ging de 8e mei in België onopgemerkt voorbij, en is geen officiële feestdag. Nederland en Italië vieren de bevrijding op de dag dat die landen werden bevrijd. In België werd 11 november gekozen om alle oorlogsslachtoffers te herdenken. Op 9 mei werd, naar jaarlijkse traditie in Rusland, de overwinning op het nazisme uitgebreid herdacht en gevierd met vooreerst een grote militaire parade op het Rode Plein.

1805-rusland-onsterfelijkenHet tweede luik was de optocht van honderdduizenden Russen in verschillende grote steden van het zogenaamde “Onsterfelijke Regiment“ (foto). In Moskou waren er ongeveer één miljoen deelnemers. Met dit “Onsterfelijk Regiment” dragen miljoenen Russen in  de belangrijkste Russische steden elk een foto van gesneuvelde, vermoorde familieleden in de Tweede Wereldoorlog, als eeuwig eerbetoon. De Sovjet-  Russen betaalden de hoogste tol in de Tweede Wereldoorlog: ca 25 miljoen doden en waren beslissend voor de overwinning op Hitler- Duitsland.

Deze optocht van het “Onsterfelijk Regiment” is van recente datum. Het begon in 2007, in de Siberische stad Tyumen. In de manifestatie vandaag in Moskou stapte ook president Vladimir Poetin op met een foto van zijn vader die vocht in WOII. Ook in de VSA, Frankrijk, Duitsland en China stapten duizenden Russen op in verschillende steden. In Moskou was niet alleen president V. Poetin aanwezig, maar ook de Servische president  Aleksander  Vucic en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

1801-mélenchon-meetingOok Jean Luc Mélenchon (foto), Frans parlementslid en leider van de links souvereinistische  oppositiepartij “Insoumise”, in 2016 presidentskandidaat, die derde eindigde met 7 miljoen stemmen, was aanwezig op de manifestatie. Naar zijn zeggen om: “actieve empathie en sympathie met het Russische volk te betuigen in de huidige, moeilijke internationale context voor Rusland en de aangezwengelde Koude Oorlog vanuit atlantische middens en Washington”.

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De Journalist is de historicus van zijn eigen tijd
  (Oriana Fallaci, Italiaanse journaliste 1929- 2006)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye