Optima Bank: Curatoren dagvaarden de grote jongens

De curatoren van de failliete Optima Bank hebben de grote jongens van de Bank gedagvaard. Het zijn de parvenu’s, de nieuwe rijken ‘zonder beschaafde manieren’. Ze dreigen op te draaien voor de financiële put die ze volgens de curatoren bij zowat 8.000 Vlamingen en openbare besturen veroorzaakt hebben.

We zijn nauwelijks bekomen van de schandalen na de financiële crisis van 2008, zoals  bij de voormalige bank Dexia, waarin het Arco- dossier  blijft aanslepen (en de reputatie van de christelijke arbeidersbeweging een diepe duik gemaakt heeft).  Kort daarna werden we enkele jaren geleden geconfronteerd met een nieuw bankschandaal: de in Gent gevestigde Optima Bank. Gelukkig is er nog een  pers die de zaken aan het licht heeft gebracht en justitie dat blijkbaar zijn tanden heeft gezet in dit stinkende dossier. De curatoren en Justitie maken werk van de aanpak van dit fraudedossier waarvan de advocaat van de gedupeerden Mr.Geert Lenssens zegt dat “het een stinkende beerput is” (DM, 18/06/2016).

De “Rubbecan”

2018-monaco

Monaco, belastingpardijs voor ca 250 Belgische bedrijfsleiders en bekende sportlui…

De zaak van grootschalige fraude waarin de voormalige Optima topman Jeroen Piqueur de hoofdverdachte is, kreeg van de rechtbank van eerste aanleg vier maanden effectieve celstraf, is op 31 januari 2018 voor het Hof van Beroep gekomen. Piqueur is ondertussen vrij onder voorwaarden in het gerechtelijk onderzoek naar het faillissement van de Optima Bank. Het onderzoek gaat om feiten tussen 2007 en 2013. J. Piqueur wordt ervan beschuldigd: geen aangifte voor de inkomstenbelasting te hebben gedaan van roerende inkomsten op Luxemburgse- en Monaco– rekeningen (foto).  Het ging tussen 2006-2012 om 1,5 miljoen euro aanroerende inkomsten. J. Piqueur gaf ook een bedrag van 19,9 miljoen euro aan voorschotten op een liquidatiebonus van een offshore maatschappij niet aan. Het geld zou zijn gebruikt om er de aankoop van een luxe yacht de “Rubbecan” mee te financieren. Het parket van Gent stelde dat hij in de gezamenlijke aangifte met zijn echtgenote melding had moeten maken van buitenlandse rekeningen. Naast de vier maanden effectieve gevangenisstraf ( in eerste aanleg), kreeg de ex topman van de Gentse rechter ook een geldboete van 1,5 miljoen euro en de rechtbank legde beslag op bijna 2,3 miljoen euro aan inkomsten uit de misdrijven. J. Piqueur ging zoals gezegd in beroep tegen het vonnis, procedure die nu lopende is.

Dertig partijen gedagvaard.

Niet alleen de topman Jeroen Piqueur wordt door justitie ter verantwoording geroepen en gestraft. De curatoren van de failliete Optima bank hebben, ongezien,  een hele reeks toplui gedagvaard, zowel revisor, als directie en bestuur dreigen te moeten opdraaien voor de financiële put van de bank.  Het is een zelden geziene dagvaarding. Ze lanceren drie gerechtelijke procedures voor de burgerlijke rechtbank waarvan twee voor de rechtbank van koophandel in Gent en één in Brussel. In totaal worden meer dan 30 partijen gedagvaard. En niet van de minste. Behalve Jeroen Piqueur zitten daartussen zoals de Gentse VLD-topman Geert Versnick, Luc Van den Bossche (ex-SP.A), Herman Verwilst (ex-Fortis en SP.A). Het is het kruim van  de Loge in het Gentse waar de meeste “Gentse sterspelers” in het Optima verhaal lid van zijn. Zelden gezien is dat ook de bedrijfsrevisor en de toezichthouder, de Nationale Bank van België (NBB) zich moeten verantwoorden. De financiële inzet is groot. De eerste procedure in Gent is erop gericht om alle personen die vanaf 30 juni 2014 tot de datum van het faillissement bestuurder of directielid waren, aansprakelijk te stellen voor het netto- passief van het faillissement, vanwege grote fouten. Het netto- passief bedraagt maximaal 72 miljoen euro (foto). Al is dat ook een flink bedrag, een twaalftal personen zou dat solidair moeten afdokken bij een veroordeling. Het komt op een representatief staal van het parvenu- wezen in Vlaanderen. 1802-euro'sHet gaat natuurlijk om, zoals vermeld,  J. Piqueur en L. Van den Bossche, de ex-directeuren Jan De Paepe en Jo Viaene,  ex-revisor Ludo Swolfs en zijn vennootschap, en Guido Segers en Danny Deraeymaker (ex-KBC-bank) en Koen Petrit en Marc Debaets (ex-Electrabel).

Van Optima Gent naar Land Invest Antwerpen.

De curatoren verwijten de voormalige top enkele betwistbare kapitaalverhogingen uit 2014 en aan het Antwerpse Land Invest verstrekte kredieten. Land Invest ontwikkelde in Antwerpen op het Eilandje aan de Tunnelplaats appartementen die door Optima Global Estate verkocht werden aan klanten van de Optima bank. De journalistieke nieuwssite Apache onthulde recent hoe nauw de verbindingen zijn van Optima Bank met Land Invest. Enkele jaren geleden stroomden miljoenen binnen  vanuit het door vrijzinnigen gedomineerde Optima Bank naar  Land Invest dat in handen was van de rechts Vlaams-nationalistische Van der Paal met nauwe bindingen met het Vlaams Belang en zijn vriend  Bart De Wever. Tegelijk stroomden ook miljoenen binnen van het Luikse Ogeo pensioenfonds in handen van de Parti Socialiste. Dat geld verdween volgens Apache in een schimmig project of werd gebruikt voor het uitbetalen van dividenden. Apache stelt de vraag: “Vandaag rest een gigantische schuldberg. En de vraag is waar is al dat geld naartoe?”

Het volk slachtoffer van wangedrag

Er is een goed Vlaams spreekwoord dat zegt: “Geld kent geen kleur”.Is dat waar?  In de veelkoppige draak van Optima Bank, Land Invest en het Luikse Ogeo blijkt hoe achter de façade van het politieke theater, een schaduw staat bestaat van graaiers en kleine oligarchen in het politieke milieu. Hierin spelen politieke overtuigingen die officieel diametraal tegenover elkaar staan geen enkele rol. Onthullend is hoe rechtse Vlaams nationalisten rond Van der Paal en De Wever geen enkel probleem hebben samen te werken met hun ‘gezworen vijand ‘ de Parti Socialiste uit Wallonië die in het pensioenfonds Ogeo de lakens uitdeelt en met de vrijzinnige, paarse kern aan de top in de Optima Bank in Gent. Uit de graaischandalen in de ontelbare Vlaamse vzw’s, het Arco-dossier, Land Invest-Optima Bank en Ogeo blijkt de nauwe verwevenheid van de geldwereld, met de politieke wereld over alle ideologische scheidingslijnen heen. Die verwevenheid maakt het mogelijk dat alle partijen uiteindelijk een gevoel van onkwetsbaarheid krijgen en menen zich alles te kunnen veroorloven. Hun vrienden zitten in de politieke op het hoogste niveau, in de partijen, deels het gerecht, de media,…Geld heeft geen kleur, zegden we. Maar helemaal waar is dat niet. We hebben te doen met de “penseé unique“,  een zwartblauwe, liberale ideologie waarin hebzucht en bezit de opperste waarde is die bijna de hele samenleving heeft aangetast. Neoliberale politiek is geen dienst aan het algemeen belang, maar een hefboom voor de optimalisatie van private winsten en bezit. Als het wat te gortig wordt dan beschermd iedereen iedereen, de betrokkenen zwijgen voor elkaar omdat onfrisse praktijken het daglicht niet verdragen.  Mr. Geert Lenssens die de gedupeerden verdedigt in het Optima Bank dossier zegt zelfs dat “de tegenwerking nog nooit zo groot is geweest tot en met intimidatie”. (DM, 18/06/2016). Een klein lichtpunt in de donkere tunnel: de curatoren en justitie blijken ernstig werk te willen maken in het ter verantwoording roepen van de “grote jongens”, de Vlaamse oligarchen van de failliete Optima Bank.  De witteboordencriminaliteit  wordt betaald door de 8.000 gedupeerden en de samenleving, de Vlaamse bevolking. Maar, dat zal de parvenu’s geen zorg zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Als je grenzen aangeeft,
  kunnen mensen zich daarbinnen vrij bewegen
  (Lous Van Gaal, voetbaltrainer)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye